Mim: Uyarlamaca




 Güzel bir mimle sizlerleyim. Böyle güzel bir fikir buldukları ve beni mimledikleri için Sümeyye Kip'e ve Esma Tezgi'ye yani Yorum Atöylesi'ne çok teşekkür ederim :) 

 1)Uyarlama dizi/film seyretmeyi sever misiniz? Ne sıklıkta uyarlama dizi film seyredersiniz?

 Öncelikle maalesef bolca film/dizi izleme gibi bir alışkanlık edinemedim. Ailemin öyle sürekli takip ettiği dizi yok gibi bir şey. Ya bir süre sonra izlemeyi bırakıyorlar ya da izledikleri bana uymadığı için takip etmiyorum. Bizimkilerde bulunan bu durum beni de etkilemiş olsa gerek pek dizi/film takipçisi değilim.

 Düşününce aklıma geldi, 4 sene kadar anime izlemişliğim vardır. Fakat araya giren dersler, okunacak kitaplar bir de son dönemlerde kafama yatan bir anime çıkmaması da ne yazık ki bir yerden sonra bırakmama vesile oldu. Bırakalı da yine bir 4 sene olacak gibi görünüyor. Gerçi o 4 senelik olan arada en son Sailor Moon'un yeni (gerçi şimdiki seri daha mangaya bağlı ne kadar uyarlama sayılır emin değilim) uyarlamasını izledim bir ara. 

 Soruyu kısaca toparlarsam, dizi/film izlemeyi pek sevmem. Animelerden gidersek en başta sık uyarlama izledim sonra Sailor Moon hariç hiç izlemedim :D  

 2)Şu zamana kadar en sevdiğiniz veya başarılı bulduğunuz uyarlama film hangisiydi? Cevabı neye göre verdiniz?

 Sanırım bu soru çoğu kişi için cevaplanması en zor olanlardan. Çünkü bunu başaran film sayısı çok az. Kendi izlediğimden örnek verirsem önceliği  1991 Disney uyarlaması olan "Güzel ve Çirkin" alır 😍 Emma resmen hayalimi yaşadı. Bir de "Breakfast at Tiffany" derim. İzlediğim ilk Aubrey Hepbrun filmiydi ve çok beğenmiştim. Başkalarının tecrübelerinden yola çıkarsam aklıma ilk "Fight Club" geliyor.

 3)Şu zamana kadar en sevmediğiniz veya başarısız bulduğunuz, uyarlamayı yapanlara "neden yaptınız bunu neden?" diye sorduracak uyarlama film hangisiydi? Neden böyle düşünüyorsunuz?
 50 Ton Serisi diye cevaplamak istiyorum. Evet, ilk 2 kitabı okudum,sonuncuyu yarım bıraktım; hayır filmleri izlemedim. Peki neden böyle düşünüyorum? Bana kalırsa bir kere baş rol seçimleri çok yanlış. Hayran yapımlarını gördükten sonra Matt Bomer, Christian Grey karakterine gerçekten çok yakışırmış. Keşke Matt'e yakın birini bulsalarmış. Dakota masum bir yüz yapısına sahip olsa da Ana karakteri daha genç bir yüze sahip olmalıydı. Nedendir bilnmez aklıma Ana deyince Carly Rae Jepsen'in yüzü geliyor (Bir ara ortalığı kasıp kavuran Call Me Maybe şarkısını söyleyen kızımız) :D Daha doğrusu aklımda oluşturduğum hayali Ana'da onun yüzünü görünce "Hah! Bu kız gibi birini getirseler güzel olur." demişliğim var diyelim.

 Diğer bir sebep de filmlerin izleyiciye verdiği etkiden kaynaklı. İlk filmi %90 beğenmedi diyebiliriz. Gerçi hangi uyarlama istenileni verir ki?

 4)Şu zamana kadar en sevdiğiniz veya başarılı bulduğunuz dizi uyarlaması hangisiydi? Neden?

 Hmm, bunu izlediğim animeleri göz önünde bulundurarak cevaplamam lazım. Aklıma gelen ilk anime tabi ki de Hellsing! 

 MTV'de çıktığı günden beri takip etmişliğim var. OVA'sının 8. bölümünü az beklememiştim :D Alucard'ı görüp de sevmeyen kişi çok azdır. Hatta artırıyorum, kendisine baya aşığım ben 😍 (Normalde daha iyimser ve centilmen karakterleri aşırı seven biri olduğumu az çok bildiğiniz için bu şok etkisi yaratmış olabilir. Aralarındaki tek istisnam kendisidir, öyle başka psikopat yok listemde :D Neyse ki aşık olan kız sayısı az, valla paylaşmam onu :D)

 Neysem, gelelim diğer sebeplere yoksa beni kimse durduramayacak :D  Çoğunluk sevmese de Seras da canımın içidir. Integra'yı OVA'da daha fazla sevdiğim doğrudur, daha insani duyguları var. Valla ben her iki uyarlamayı da kendimce çok sevdim, yerleri benim için ayrıdır. Tabi her ikisinin eksik olan yönleri de vardı ama benim açımdan artılar eksilerden daha fazla. Ayrıca bana tam anlamıyla anime sevgisi oluşturmayı başarmıştır. Yine televizyonda çıksa da izlesem, hatta bir mucize OVA'ya el atsalar. Tamam internet var ama bir diziyi televizyonda izlemek başka güzel bence.

 Aklıma bir de GoSick animesi geldi. Başları normal bir anime gibi gitse de sonradan çıkan sırlar, karakterlerin arasındaki bağlar... Hele Kujo ve Victorique gibi unutulmaz 2 karaktere sahip olması ve aralarındaki derin bağa hayran kalmamak elde değil. Seride favorim Cordelia'dır. Bir kadının, en değerli varlığını uzaktan da olsa korumaya çalışması muazzamdı.

 5)Şu zamana kadar en sevmediğiniz veya başarısız bulduğunuz uyarlama diziyi nedenleri ile birlikte söyler misiniz? 

 * En sevmediğime gelirsek; Kaibutsu Oujo diye bir anime izlemiştim, izlemez olaydım. Hele baş karakterin kız kardeşi beni çileden çıkarmıştı. Örneğin kumsalda kumdan kale oynarken etrafındaki erkeklere "Bana biraz daha kum getirir misiniz?" diyişini hiç unutmam. Yahu zaten etrafın kum senin. Bir de bu cinsin yaşı da 16 gibi bir şeydi sanırım daha büyük de olabilir.

 Bir de Kuroshitsuji demek isterim. Şöyle söyleyim: İlk sezon yarı manga yarı fiillerdi ama benim için her şeyiyle muazzamdı. Karakterler olsun, konu işlenişi olsun, ki mangadan bağımsız olsa da güzel bir sonla bitmişti. 

 Tabi seri tutunca mangayla hiç alakası olmayan 2. sezon çıktı. Bir kere Sebastian'ın karamel rengi gözünden bordoya geçiş yapmasını bir türlü kabullenememiştim. Ben onu o gözlerle daha sevmiştim. Bunun dışında yan karakterlere olan önem azalsa da bir derece yine güzeldi bence. 

 Gelelim son sezona. Sanırım benim için tek iyi yönü Sebastian'ın yine göz renginin değişmesi olmuştu :D Tam anlamıyla kehribar rengi. Sayesinde kehribar rengini görünce aklıma gelir durur. Onun dışında seri mangadan ilerlese de ben beğenmedim. Sebastian bildiğim 2 sezondaki Sebastian değildi. Önceki Ciel'in üstüne titrerken, bir anda "Ne halin varsa gör" modunda takılmaya başladı. Hele 7. bölümde Beast'e yaptığını unutamıyorum. Kıza gerçekten çok üzülmüştüm. O sahneden sonra kendisi gözümden düşmüş,nefretlik olmuştur. İmkanım olsa gider onu boğarım. Hatta bunu 1-2 sene önce Benherneysemo ile de baya konuşmuştuk. Onunla da anime hakkındaki görüşlerimiz ortaktı.

 Bakalım şimdi mangaya bağlı film çıkardılar ve manganın o kısımları cidden güzel diyorlar. Gerçi ben neler olacağını bir yerden okumuştum ve güzel bir şeyin beklediğini söyleyebilirim. Umarım izlemesi de keyifli olur.

 * Bir şey daha aklıma geldi. Gerçi uyarlama sayılır mı bilmem: Doctor Who Modern Seri. Klasik Seri dizi olarak 1989'da bitse de dizi filmi 1996'da çekilmiş. Klasik denince ilk 8 Doktor alındığı için Modern ile arasında 9 sene var.  Kısaca bahsedersem : abartı hüzünler, aşırıya kaçan gereksiz komediler, hele son 2 sezon... Nedenleri hakkında daha detaylı bir yazı bir gün yazacağım umarım. 
 6)Diziye veya filme uyarlansa çok güzel olurdu, kesin izlerdim, uyarlanmasını isterdim dediğiniz bir kitap var mı?

 Paulo Coelho: "Brida" ve "Veronika Ölmek İstiyor" kitaplarını okuyana kadar bu soruya verecek bir cevabım yoktu. Brida'yı biraz daha sanatsal bir film olarak düşünüyorum. Veronika Ölmek İstiyor'dan güzel bir mini dizi çıkabilir.

***********

 * Kısa olacak diye baya üzülmüştüm fakat içimde baya bir şeyler olduğu ortaya çıktı :D Şimdi, gelelim mimlediklerime:











* Yazdıklarım haricinde yapmak isteyenler de davetlidir mime. Umarım yaparken benim aldığım zevki alırsınız. Yeniden Yorum Atölyesi'ne teşekkür ederim.

Yorumlar

  1. Evet ya Veronica Ölmek İstiyor uyarlansa ne güzel olurdu :) Doctor Who'nun son doktorlu bölümleri nedense çok sıkıcı geldi. Amy ve Rory'li bölmlerini seviyordum sanırım en çok, hepsi birbiriyle uyumlu ve bütün olarak harikaydılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amy Rory'i yazan da son sezonları yazan da aynı adam olması kadar trajik bir şey olamaz. Bu sezon gidecekmiş -ki inşallah son anda caymaz- evet, bir zahmet git artık. Dizi eski çerçevesine geri dönsün artık.

      Sil
  2. canım çok teşekkürler mim için ...

    YanıtlaSil
  3. Yahu çok severek okudum nw güzel mim olmuş öyleee. Anime izlemediğim için onlara pek yorum yapamıyorum ama elli ton hakkında görüşlerine harfi harfine katılıyorum. Ben seriyi çok sıkılarak bitirdim ama yine de kitapta gözümde canlandırdığım erkek matt bomer gibi birisiydi. Kız da daha masum yüzlü birisi olmalıydı diue düşünüyorum.filnini izlemedim sırf oyuncular yüzünden bile. Paulo Coelho nun veronikasını henüz okumadım ama okumak istediğim bir eserdi. Okuduktan sonra uyarlaması olsa onu da izlerdim heralde. Sende okuyunca fark ettim diziyi Bilmem ama bende çok az film seyrediyormuşum hemde uyarlama çok az seyretmiş. Süper min okumuş bellecik. Ellerine sağlık :) 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elli Ton'u ben de öyle aman aman sevmedim. Hatta bir kez pdf olarak okumayı denedim,sayfa sonra sildim gitti.

      Veronika'yı okumanı tavsiyr ederim. Yazarın en sevdiğim kitapları arasında ilk 3'te olabilir benim için :)

      Modern,klasiğin azıcık değiştirilmiş versiyonu olduğu için uyarlama diye düşündüm ama değilse benim hatam,onu yok sayalım :D

      Böyle bir yazı yazmak çok iyi geldi. Sonraki çalışmalarınızı dört gözle bekliyorum 😘

      Sil
    2. Veronika listeye alındı. Böylr mimlerde swni görmek okula hoşuma gidiyor. Sevgiyle kal belleeeee :)

      Sil
    3. Daha çok mimli günlere diyelim :) Sana da sevgiler 😊

      Sil
  4. Teşekkür ederim mim için :) En kısa zaman da bende yapacağım. Bu arada benim de dizi/film izleme alışkanlığım yok :) Senden daha kötü durumda olabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aşırı kısa sürecek diye işe başladım,bir baktım mimi yazarken aklıma bazı şeyler gelmeye başladı böylece normal bir yazı çıktı ortaya 😀

      Bence sende de böyle sürpriz bir durum çıkabilir. Bekliyorum mimini 😉

      Sil
  5. Harika bir mim olmus ya sorulari cok begendim ve cevaplamak icin sabirsizlaniyorumm! Anime konusunda bayagi bilgilisin sanirim, senden tavsiye alabilirim :D Hellsing e baslamistim fakat araya okul yogunlugu girmisti, kesinlikle devam etmek istiyorum. Mim icin ayrica cok tesekkur ederimmm ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 sene önce olsaydı kendimce bir bilgim var derdim. Şimdi aklıma da izlediklerim pek gelmiyor. Yani ne kadar yardımcı olabilirim emin değilim ama denerim :)

      Hellsing baya olaylar silsilesi. Adamlar bir an yerinde durmuyor :D

      Bu eserin mangakası Drifters diye bir manga üzerinde çalışıyor şu an, hatta geçen sonbahar animesi de yapıldı. Genel olarak da beğenildi. 2. sezon onayını da aldı ama 20-- tarihli bir şey :D Yani tam çıkışı belli değil.

      Mimini bekliyorum 😉

      Sil
  6. Mim için teşekkürler. Cevapladım ben de :-)

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir mim olmuş :)) 50 Ton'a katılıyorum ben de, filmlerini izledim ama oyuncu seçimleri yanlış. Dövüş Kulübü'nün kitabına bayılmıştım ben, uyarlamasını pek sevemedim :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 50 Ton konusunda doğru gözlemlerde bulunduğuma sevindim. Dövüş Kulübü'nü izlemedim ama çoğu kişinin beğendiğini görünce boş kalmasın diye cevaplamıştım sonra düşününce başka şeyler de aklıma geldi. Yazdığımı da silmeye üşendim :D

      Sil
  8. Anime o kadar az izledim ki, fazla bilgim yok, o yüzden pek yorum yapamıyorum anime konusunda yeğen oğluşum ise hastası resmen:)))Japoncayı sökecek:)))Audrey Hepburn'u çok severim, favorim Roma Tatili. Keyifle okudum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara baya çılgınlar gibi izliyordum. Araya başka şeyler girince bıraktım. Yine de herhangi bir şey izleseler ilk tercihim olurdu. Audrey bana hep sempatik gelmiştir,sesi de çok tatlı :) Sevgiler 😙

      Sil
  9. Belle öncelikle beni mimlediğin için çok teşekkür ederim <3
    Mim cevaplarımı az çok buradan vereyim öyleyse, filmlere özellikle de animelere epey uzağım ama senin verdiğin tüm cevaplara da imzamı atarım diyebileceğim kadar katıldım :)
    Veronikayı iyi akıl etmişsin, sahi izlenesi olurdu.
    Güzel ve çirkin iyi olmuştu sahi, gerçi epey bir masalın çorbası olmuştu ama ;)
    Benim de Hepburn' nün ilk izlediğim ve aşığı olduğum filmdi. Müziği kulağıma geldi şu an <3
    Grey serisi evet, olmadı o :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de filmlere acayip uzağım. Mimi yapamayacağım diye baya korktum, yazdıkça ortaya bir şeyler çıktı :D

      Veronika iyidir ama Brida çekilse daha sevecek gibiyim, belki de yazarın okuduğum ilk kitabı olduğundan. Hepburn iyidir :) Grey serisi çekilmese herkes için daha hayırlı olurdu ama para tatlı geldi :D Sevgiler :)

      Sil
  10. Yazıda bahsi geçen çoğu yapımı bilmiyor oluşum...Neyse.

    Okurken benim cevabım ne olurdu diye düşündüm hep ama pek bir şey gelmedi aklıma. Biraz googleda uyarlama diziler/filmler diye aratayım bakayım içlerinde izlediklerim neler varmış :D

    Ben FSOG'i okuduğumda çoktan filmi için oyuncular seçilmişti. Sanırım o yüzden pek hayal etmedim Christian ya da Anna için başka birini. Ama dediğine atılıyorum Anna için daha genç, toy duran birini seçselermiş keşke.

    Hellsing ve Sailor Moon Crystal River'ın hazırladığı kış anime challenge listemde vardı ama izleyemedim ne yazık ki. Özellikle Hellsingi izlemek istiyordum oysa :))

    Keyifli, sohbet havasında bir yazı olmuş ayrıca, ellerine sağlık :))

    Mim için de çok teşekkürler ^______^ Sorulara verecek yanıtlar bulduğum an yapacağım ben de :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En başta ben de cevaplarım çok kısa olacak diyordum, sonra geçmişten az da olsa bir şeyler izlediğim ortaya çıktı :D Yani mutlaka bulunur bir şeyler.

      Ben de Christian'ı başka biri oynasın isterdim. Örneğin 2. filmdeki Ana'nın patronu göze daha hoş geliyor.

      Hellsing benim için çok ayrıdır. Yalnız millet animelerde daha romantik şeyleri sever ben en manyak olana gitmişim :D Sailor Moon'un yeni versiyonunu daha beğenmiştim. Olaylar daha ciddi olduğu için ama eskisinin sıcaklı da pek yok.

      Yazıyı beğenmen mutlu etti. Yakın zamanda bekliyorum mimi :)

      Sil

Yorum Gönder