Pazar 6'lısı: Gidişaltına Üzüldüğünüz 6 Yayınevi

 Bu yazının normalde dün yazılması lazımdı fakat fuar yorgunluğu attığım için bugüne kaldı. Bu hafta konu serbest olunca kimse bir şey yazmamış sanırım. Önceden Esseve Rin'e birkaç fikrimi söylemiştim. Bir tanesini şimdi uygulamak istedim. Yazımda eskiden efsane olup, şimdilerde okuyucuyu memnun etmeyen 6 yayın evinden bahsetmek istedim sizlere.


İlk yazdığım yayın evi şaşmaz bir şekilde Pegasus. Beni az çok tanıyanlar kendilerine ne kadar kızgın olduklarımı bilirler. Bilmeyenler için kısa özet geçeyim :D

Tahminimce "Grinin Elli Tonu" serisinden sonra Pegasus'ta bozulmalar başladı. Bu seriden sonra, başka bestselleri basınca -Senden Önce Ben, Aynı Yıldızın Altında vb.- fiyatlarda önceden ufak, sonra iyice coşan artışlar başladı. Şu an herhangi bir yazarın ilk kez kitabını basıyorsa -bestseller olsun olmasın- 28.50 tl'den başlıyor. Tabi bunu yapması sonucu diğer yayın evleri de Pegasus'u örnek alarak -aman ne iyi yaptınız- fiyatlarında coşmuş durumda.


Önceden Pegasus çıkardığı her türe eşit ağırlık verirdi. Şimdi fazla dengesiz bir şekilde ilerliyor. Geçen 2 sene young adult türünde bastıkça bastı. Şimdi nereden geldiyse bu aşk polisiye gerilim ve psikolojik gerilim romanlarına sarmış durumdalar. Seçtikleri birkaç yazarın kitaplarını art arta bassa yine neyse; ama %80 civarı yeni yazarlardan oluşuyor ve çoğu da 1 kitapta kalıyor. 


Beklenen yazarları sorunca eskiden cevap alınabiliyordu, şimdilerde Sherrilyn Kenyon isimli yazarı soran onlarca kişiye cevap bile vermiyorlar. Bu durumu başka yazarlarda da çok gördüm. 

Bir historical roman okuru olarak, ben de bu türdeki okuyucular da çok şey istemiyoruz. Elizabeth Hoyt ve Brenda Joyce kesinlikle basıma devam etmesi gereken yazarlar. Hele Joyce, basılması gereken çok fazla kitabı var. Onun harici Teresa Medeiros ve yabancı ülkelerde adlarından sıkça bahsettiren Tessa Dare ile Lorraine Heath'ı basmaları gerek. Sadece şu 5 yazarı bassa yeter bizler için.




Aralarında kendini en kötü harcayan yayın evi açık ara Epsilon oldu. Ağırlıklı olarak historical basan yayın evi, Nora Roberts, ara sıra güzel paranormal yazarlar ve çocuk kitapları ile kişisel gelişim kitapları buluşturdu bizlere. Historicalciler için tam bir cennetti. 2012 Nisan'ına kadar da çok güzel gitti. Sonrasında çöküşü başladı. 

Öncesinde çocuk kitapları basımlarına çok ağırlık verdiler. Historical çıkarma sayısında azalma başladı. Zamanla kitap çıkarma zamanlarındaki aralıklar çok açıldı. Kitaplardaki çeviriler düzensizleşti.

Yıl oldu 2017. Bu sene kitap çıkarmada inanılmaz bir artış sergilemeye başladı. Gelgelelim çıkan kitaplar yayın evinin eski okuyucularının ilgisini hiç çekmiyor. Çünkü bastıkları tek şey Wattpad şu an. 

24 Wattpad, 4 historical, sayısı historicalden fazla çocuk kitapları basıldı şu ana kadar. Historicalde sadece 1 tanesi istenilen yazar.

Sorduğumuz yazarlar için sadece kendileri Sıkça Sorulan Sorular köşesi açarlarsa cevaplıyorlar. Daha doğrusu 2 ay kadar bekletip sonra atıyorum "Julia Quinn'in kitapları 2017'de çıkacak." deyip işin içinden çıkıyor. 

Wattpad işini de beceremediğini düşünüyorum. Ellerinde onca kişi var ama düzgün bir tanıtım yok. Aralarında en fazla sivrilen Büşra Yılmaz'ı fuarlarda imza gününe getirtemiyorlar mesela. Bir iki kişi imza günlerine gitse de çoğu anca 1-2 kez imza günü veriyor. Sonra ne oluyor kim bilir?

Epsilon'un eski okuyucusunu sırf kolay para kazanma uğruna bir kalemde silmesi çok ayıp. O kadar paranız var, bazı yayın evleri gibi Wattpad için başka yayın evi açamadınız mı? Daha kaç tane Wattpad çıkacak? Söz verdiğiniz historicalciler ne olacak? Geçen sene Anna Stuart çıkacak dediniz, şimdi devam etmeyecekmişsiniz. Elinizde 2 tane başarılı paranormal yazar var ama satmadıkları (!) için basmama kararı almışsınız. Yakında Julia Quinn/Lisa Kleypas/Julie Garwood üçlüsünden birini veya hepsini basmayacağız derseniz hiç şaşırmam.


Güzel başlayıp yanlış yolda devam eden bir yayın evinde sıra. Nemesis Kitap önceleri çerezlik aşk romanları ve çerezlik historical romanlarıyla yayın hayatına başlamıştır. Ayda mutlaka 3 kitap çıkarırlardı. Maalesef Nemesis de Wattpad'in cazibesine kapıldı. Fakat durumu Epsilon gibi içler acısı değil. Wattpad'e geçince tür değiştirmeye başladı deyim.

Ellerindeki yazarların çoğunun devam kitapları gelmemesi en büyük sorun olarak görüyorum. 

Fakat diğer yayın evlerine göre artıları daha fazla. Okuyucu ile olan iletişimlerini seviyorum. Wattpad konusunda ilk zamanlarına göre baya durulmuştur. Sadece ellerindeki yazarlarla yetiniyorlar. Sarah Maclean konusunda cidden harika bir iş çıkardılar. Kadının 2 serisini ve bir tane bağımsız kitabını hemencecik çıkardılar. Instagram'da Sarah için yeni seriyi de çıkarın diyen okuyucular için "Hazırlık yapıyoruz." demişler. Monica Mccarty'i alması da ayrı güzel oldu. Sonuçta okuyanı çoktu. Ben çok sevmesem de umarım Sarah için bu özeni göstermeye devam ederler. Aynı şekilde Monica için de diliyorum bunu. Bir de Pamela Clare ve Tracy Anne Warren'i alsa ne güzel olur :)


Wattpad olayını yan kuruluşu olan Müptela'ya verdikleri için çok teşekkürler. Bu açıdan olumlu bir yayın evi. Gelgelelim son zamanlarda Nemesis gibi biraz şaşırdı kendini.

İlkin deneme olarak biyografik sayılabilecek kitaplarlar başlayan yayın evi, Jamie McGuire ile kendini bulmuştur. Bestseller young adult ve new adult türleri basan bir yayın evi olarak okuyucular tarafından oldukça sevildi.

Bu sene eski tarzını sürdürse de araya farklı türler girmeye başladı. Örneğin Kristin Hannah tarzı romanlar. 3 tane historical yazar var elinde şu an. Sandra Hill'in kitap çevirisi acemilik olsa gerek bildiğimiz young adult dilnde çevrilmişti. Historical'in o ağırlığını hissedemedim.

 Çok fazla takip etmediğim için okuyucular yazarların çıkış hızından memnun mu bilmiyorum ama bir yazarın kitaplarını çıkarmaları uzun sürüyor sanki.

Rita Hunter hariç diğer 2 yazarın kitap çıkış hızı ne olacak? Gerçi Sandra'yı çıkarmasalar kimsenin umursayacağını sanmam :D Ama son çıkan yazar oldukça beğenilmiş. Umarım Yabancı'nın elindeki historicalciler Rita ve Kerrigan Byrne'den ibaret olur. Cidden güzel bir historical kitabı beklemekten çok yoruldum. 

Fakat en büyük hatayı klasikler basmaya başlamasıyla yaptı bence. Klasik basan basana, Yabancı kapak konusunda başarılı olsa da bu işe bulaşmamalıydı. O kitaplar yerine kaç tane beklenen yazarın kitabı basılırdı?


Aspendos anlaştığı herhangi bir yabancı yazarın kitaplarını çevirmede özellikle kitap bir seriye aitse hız bakımından oldukça şahane. Fakat seri bittikten sonra yazarın başka kitabına veya serisine geçmede bir şey oluyor. Birden sonraki kitapların devamı gelmiyor. Örneğin Laura Landon'un son kitabını 2015'te çevirdiler. 2 senedir basmıyorlar, bir bilgi de vermediler hala. Elinizde sevilen tek historical yazarına yapmayın bunu. Fuarda da yanlarına gidip sormayı unuttum :/


Koridor'a üzülmekten çok kırgınım. Koridor, ilkin polisiye ve kişisel gelişim kitaplarıyla yayın hayatına başlamıştı. Historicalin popüler olduğu dönemde aşırıya kaçmadan birkaç historical yazarı bünyesine kattı. Özellikle Monica Mccarty ile büyük başarı sağlamıştı.

Sonra ne oldu bilmiyorum, elindeki historicalcilerin kitaplarını basmaktan vazgeçmişler.  Ellerinde bu türde gerçekten iyi olan 3 yazar vardı: Monica, Pamela Clare, Tracy Anne Warren. Her ne kadar asıl alanı günümüz romantik veya erotik kitaplar olsa da Maya Banks'in historical serilerinden birini de çevirmişti. Ben sıradaki historicalin Koridor'dan geleceğinden çok emindim. 

Hayatına eskisi gibi polisiye/kişisel gelişim kitaplarıyla devam ediyor şu an. Pardon, bir de klasikler var. Klasik olayına girmeleri olmamış. Çoğunda telif hakkı denen durum olmayınca Koridor da payına düşeni almış gözüküyor.

Anlamadığım Koridor dahil 4 yayın evi aynı yerden çıkma (Beyaz Balina, Go, Arkadya) Young adult, Sarah Jio tarzı kitaplar için ayrı yayın evi açmayı biliyorsunuz, historicali neden es geçiyorsunuz? Koridor'daki yazarları oraya yolla biz de sevinelim sen de kazan.

 Kısacası böyle dostlar. Keşke yayın evleri böyle şeylere hiç bulaşmasaydı fakat kitap çıkarmada bile bir moda kalıbına sokuyorlar kendilerini. "A yayın evi yeni bir tür mü bastı, benim neyim eksik?" kafasını bırakın artık. Kimse sizden bunu istemiyor. Nasıl başladıysanız öyle devam edin. Başka türler katarak çorba olmayın. Sonra neye ağırlık vereceğinizi şaşırıyorsunuz.

Yorumlar

  1. desene hepsi paraya yeniliyorlar. çok sevdim bu yazını çok da faydalıydı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle :/ En büyük sorun kendilerini bulamamaları diye düşnüyorum. Yazıyı beğenmen mutlu etti beni 😊

      Sil
  2. Ülke olarak pek kitap almıyoruz, Japonya'da metroda, orada, burada - gazetelerde resimlerini görüyorum- herkesin elinde bir kitap, dergi. Bizde cep telefonuyla mesajlaşmalar. Yayınevleri belki o yüzden wattpadd'a sardılar. Bilemiyorum tabii..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu açıdan düşünmemiştim. Yine de bu işe hiç el atmayacaklardı. Acaba bizden başka Wattpad kitap çıkarmaya düşkün ülke var mı?

      Sil
  3. Doğru söze ne denir kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Hepsi paranın emrinde. Bakıyorlar Wattpad'den bir şey tutuyor, koşup onu basıyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Wattpad akımı da yavaş yavaş bitecek bence :D Koridor'un klasiklerinden memnunum ben, okuduklarımı kapakları için Koridor'dan tekrar alıyorum :D Ama keşke yayınevleri yarım bırakmasalar, bu durumu ben de hiç sevmiyorum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-2 gün önce Vikitap'tan arkadaşım söyledi. Arkadya Bitter diye bir yayın evi vardı, para yetişmiyor diye dükkanı kapatmış. Yerine Arkadya Polisiye çıkaracaklarmış. Duruma bakar mısın? Para kalmadı deyip yeni yayın evi açıyorlar. Daha da absürt olan kısmı şu. Koridor ve Arkadya Yayınları aynı yayıncılıktan gelme. Koridor zaten polisiye çıkarıyor. Arkadya'nın amaç ne peki?

      Böylece Arkadya Bitter'deki 4 seri yarım kaldı. Yerine sanki çok ihtiyaç varmış gibi polisiye açmışlar. Sorun aynı kuruluştan 2 polisiye yayın evi çıkması :D

      Böyle saçma şeylerle uğraşacaklarına yarım kalan serileri halletseniz ya? Ya da Koridor biz zamanlar ellerindeki historical yazarları Arkadya'ya verip, onlar da Arkadya Historical açsalar ya? Yok, bu yayın evleri hiç akıllanmayacak.

      Sil
  6. Yazdıklarına katılmakla birlikte bu listeye bir de Dex'i eklemek isterdim. Onların durumları da malum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dex'ten hiç kitap okumadım fakat okuyucuların memnun olmadığı çok açık. Aşırı ince sayfalar,geciken yazarlar... Gerçi Jennifer L Armentrout'a baya ilgileri var. Yılda 3 kitap falan çıkıyor onlardan.

      Sil

Yorum Gönder