End of Year Freakout 2020

 


 Çoğu periyotta kötü yönlerini gördüğümüz, iyi yönlerinin ise sayılı olduğu 2020 yılını sonunda kapatmak üzereyiz.  Yıl hakkında birçok şey üzerinden konuştuk, hayata bakış açılarımız değişti, yeni yıl hedeflerimizi koymaya başladık... Diyorum ama şu yılı kapatmadan önce bir analiz mi çıkarsak?

 2020'nin hatırlanacak özelliklerinden biri çoğumuzun evlerinde çalışması veya zaman geçirmesi oldu. Bu sırada çokça diziler/filmler izlendi, kitaplar okundu. Ben de bunları kısa bir yazıya dökmek istedim. 

 Başlık size tanıdık gelebilir. Zamanında, eski ismiyle Periodic Library, şimdinin Konuşmaya Geldim blogunun sahibi, Esseve arkadaşımız "Mid-Year Freakout" mimini temmuz zamanı bizlerle buluşturuyordu. Kendisine bu mimi canlandırma isteğimi ilettim ve o da ricamı geri çevirmedi. Kendisine buradan çokça kez teşekkür ediyorum.💗😘 Normalde bu mimi kitaplar üzerinden yapardık ama bu sefer işin içine izlediklerimizi de ekleyeceğim. 

 Mim sorularını incelerken zamanında  Esseve "Geriye Bakış" isimli bir mim de sunmuş bize. Bir kez daha izni olursa o mimi de işin içine katacağım.😀 

 Bu mimde sadece 2020'de izlediğimiz dizileri/filmleri ve okuduğumuz kitapları düşünerek maddeleri dolduracağız. Fakat karesi karesine doldurma zorunluluğu yoktur. Diyelim bir soruda üç seçenek arasında (dizi/film/kitap) dolduramayacağınız kısım var. 2020'de bir kitap favoriniz olmuştur ama diziler ve filmler sizi çok da etkilememiştir. Öyleyse sadece kitap seçeneğini doldurabilirsiniz. Bazı sorular içinse cevabınız yoktur, onu da atlayabilirsiniz. 

 O zaman gelsin 2020 raporum:

1) 2020'de izlediğim dizi (sezon) sayısı

 Brooklyn Nine-Nine ilk 5 sezon, Doctor Who 12. sezon, The Simpsons 31. sezon, The Mandalorian 2. sezon ile toplam 8 sezon izleme gerçekleştirdim.


2) 2020' de izlediğim film sayısı

 Film severler beni haşlayacak ama yapacak bir şeyim yok: 1 tanecik.😅 O da Star Wars: The Phantom Menage. 


3) 2020'de okuduğum kitap sayısı

 Türkçe 45 tane, İngilizce 35 tane olmak üzere toplam 80 kitap okumuşum. Geçen seneki 148 kitap ile kendi rekorumu kırmışken 80'de kalmak üzdü. Halbuki pandemi dolayısı ile rahat 100 yapabilecekken kendimi biraz salmışım onu fark ettim. O zaman 100 kitap 2021'deki hedefim olsun. (Hayatımda ilk kez kitap hedefi de belirlemiş oldum)


4) 2020'de bloga yazdığım yazı sayısı

 Bu yazı ile beraber toplamda 42 yazı yazmışım.


5) 2020'de izlediğim ve/veya okuduğum en güzel dizi/film/kitap 

 Dizi: Brooklyn Nine-Nine

 Kitap: Yıkıma Giden Adam


6) 2020'de izlediğim ve/veya okuduğum en güzel devam dizi/film/kitap

 Dizi: The Mandalorian 2. sezon

Kitap: Twice Tempted By A Rouge


7) 2020'de izlemek ve/veya okumak istediğim ama izleyemediğim ve/veya okuyamadığım dizi/film/kitap

 Dizi: İnanır mısın bu sene ilk kez deli gibi bir şeyler izlemek istedim ama her zamanki üşengeçliğim sonucu istediğimle kaldım.😃 Devamını getiremediklerimden yazacak olursam Brooklyn Nine-Nine 6. ve 7. sezonlar, Umbrella Academy derim. Umbrella Academy'e başlamıştım, 6 bölüm izlemiştim. İzlerken sıkılmadım ama devamını getirmedim.😅

 Film: Star Wars 2-6 arası filmleri. Yaklaşık 10 sene önce izlemiştim ama The Mandalorian sonrası hafıza tazelememin lazım olduğunu anlamış oldum. Son 3 film tee ilk çıktığı anda "izleme beni" diye bağırıyordu, hala da aynı fikirdeyim.😃

 Kitap: Kadınların Cenneti


8) 2020'de beni mutlu eden dizi/film/kitap

 Dizi: The Mandalorian. Yani Grogu şekerini görüp aşık olmayan kimse yoktur.💗

 Kitap: When A Rouge Meets His Match


9) 2020'de beni ağlatan dizi/film/kitap

 Dizi: The Mandalorian 2. sezon finali.


10) 2020'de beni şaşırtan dizi/film/kitap

 Kitap: One Dance With A Duke


11) 2020'de beni hayal kırıklığına uğratan dizi/film/kitap

 Dizi: Bridgerton

 Kitap: Stephen King/Yabancı


12) 2020'deki favori dizi/film/kitap karakterim

 Dizi: The Mandalorian'dan Frog Lady diyormuşum. 😂 Şakası bir yana bu soruyu Brooklyn Nine-Nine'dan Rosa demek isterim. 

 Film: Star Wars ilk filmden Qui Gonn Jin

 Kitap: When A Rouge Meets His Match/Lucretia Greycourt


 13) 2020'deki en sevmediğim dizi/film/kitap karakterim

 Dizi: Brooklyn Nine-Nine'dan Gina. 

 Kitap: Venedik'te Ölüm/Gustave von Aschenbach


14) 2020'deki favori kurgusal dizi/film/kitap çiftim

 Dizi: The Mandalorian'dan Din Djarin ve Grogu

 Kitap: The Bedding Proposal/Leo-Thalia


15) 2020'de favorim olan senarist/yönetmen/yazar

 Senarist: The Mandalorian senaristleri


16) 2020'de izlediğim kitaptan uyarlama dizi/film

 Bridgerton


17) 2020'de satın aldığım en güzel kitap

 Zehri Kim Verdi


18) 2020'de satın aldığım ama beklentimi karşılamayan kitap

 Leonid Andrevety/Yahuda İskariot


19) 2020'de yazdığım favori yazım

 2020 Yıl Sonu Raporum


20) 2021'de çıkmasını beklediğim veya izlemeyi/okumayı planladığım dizi/film/kitap

 Dizi: Öncelikle yarım bıraktığım Brooklyn Nine-Nine ve Umbrella Academy'i bitirmek isterim.

Başlamayı düşündüğüm diziler arasında Good Omens, Star Wars: Clone Wars ve Rebels, 

 The Office, Young Sheldon bulunmakta.

2021'de çıkmasını beklediklerim arasındaysa Call Me Cat, Star Wars Bad Patch, The Book of Boba Fett mevcut. The Mandalorian 3. sezon büyük ihtimal 2022'de bizlerle buluşacak ama sezon öncesi 2021 Aralık ayında yılbaşı özel bölümü gelecekmiş diye bir yazı okumuştum. 

Film: 7. soruda da dediğim gibi Star Wars 2-6 arası filmlerini izlemek istiyorum.

 Kitap: Hmm, nereden başlasam acaba? Her sene bir umut historical türünün eski şanına kavuşmasını bekliyorum ama hayatlar daha anlamsız şeylere gidiyor. O yüzden tek beklentim Nemesis Yayınları'nın Elizabeth Hoyt'un "When A Rouge Meets His Match" kitabını basması olacaktır. 2 seneye yakın Sarah Maclean ve Monica McCarty için güzel işler yaptılar. Okuduğum yazarlar olmasalar da yayınevinin devam kitaplarını çıkarmasını bekliyorum.

Orijinal dilinde historical kitaplar okuma yılımda 4.'süne gireceğim. Güncel zamanlarına yetiştiğim bazı kitapları beklemeye başladım. Elizabeth Hoyt'un bir sonraki kitabı No Ordinary Duchess önceliğim. Bir de Kerrigan Byrne'in Goode Girls serisinin yeni kitaplarını bekliyorum şimdilik.

En istemediğimse etrafın George Orwell ve Orhan Veli kitapları ile dolması. Biliyorsunuz bu sene başarılarını sorgulamayacağımız 2 kıymetli insanımızın eserlerinin telif haklarının süresi doldu. Diğer ülkelerde işler nasıl yürüyor bilmiyorum ama bizim ülke bu konuda gerçekten berbat. Birinin telif hakkı bitti mi, "Hemen çevirmeliyim onun eserlerini, ben de onlardan pay almazsam ölürüm. Zaten artık dünyamızda çevrilecek kitap sayısı azaldı (!)" düşüncelerinden biz okuyucular yıldık, yayın evleri bu isyanları durup düşüneceğine daha da işkence çektirdiler bizlere. Bir de bunu zaten kalitesinden şüphe etmediğimiz yayın evleri de yapmıyor mu, bana tam cinnet halleri geliyor. Dua edelim Küçük Prens ve Sabahattin Ali kitaplarının başlarına gelenler adını yazdığım yazara ve şaire gelmesin.


 Finaldeki ufak isyanımdan sonra mimi burada noktalıyorum. Umarım seveceğiniz bir yazı olmuştur. Son olarak her zamanki mimlenen bloggerları sıralıyorum:

 

 Konuşmaya geldim

 Peubilge

 Minikmini

 Farklı Diyarlar

 Konumuz Kitap

 Tosbağa Günlüğüm

Yorumlar

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim enleri seçmekte zorlansam da yapacağım inşallah :) beni de düşünmene sevindim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En'lerden harika şeyler çıkacağına eminim. Bekliyorum cevaplarını❤

      Sil
    2. teşekkür ederimm =) ödevim var o bitsin yapacağım yarın muhtemelen :)

      Sil
  3. Bahsettiğinden beri hevesle bu anı bekliyordum işte<3 Çok güzel olmuş eline sağlık, tabii ki katılım sağlayacağım inşallah :)) Geriye Bakış'ı gelenektendir ben yine ayrı yazacağım ama bu haliyle de daha derli toplu bir arada olmuş :))

    Film sayına ben bile şaşırdım, ben kendimi film izlemez sanıyordum oysa :D İzleyeceğin vakti okumaya ayırmışsın ama belli oluyor imrendim gerçekten :D

    2021'de de okumaya, burada olmaya devam etmen dileğiyle, mutlu yıllar Belle!^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha asıl film sevmeyen benimdir. Dizilerle bile çok aram yoktur ama Grogu reis kalbimi bir çaldı tam çaldı 😍

      Mimi son güne bilerek bıraktım, yine birtakım izlemeler/okumalar olabilir diye. Cevapları dört göz bekliyorum😍 Senin de 2021'in dilediğin şekilde geçsin 😘

      Sil
  4. ben de yazacağım en kısa zamanda. yüzleşmek istemediğim sorular olsa da:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevapları dört gözle bekliyorum. 😍Cevaplamak istemediklerin olursa hiç sorun olmaz. İstemediklerini boş bırakabilirsin 😉

      Sil
  5. Geçen sene 148 kitap mı okudun? Bunu ya atlamışım ya da unutmuşum. Hayatım boyunca hiç bu kadar kitap okumamışımdır ama ben de film izliyorum diyerek kendimi teselli edeyim :-)

    George Orwell ve Orhan Veli'nin teliflerinin bittiğinden haberim yoktu. Sabahattin ali'de bazı kitaplara şoke olmuştu. O kadar berbat kapaklar yapan yayınevleri vardı ki, içeriği on numara olsa bile insanın alıp okuyası gelmez. Umarım bu iki yazarı da rezil etmezler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1000kitap ve Goodreads toplamlarıma göre öyleymiş :D Keşke buna yakın sayıyı 2020'de de başarsaydım ama 2021'e diyelim :)

      Sanırım Orhan Veli'yi kurtardık, şimdilik sadece Ephesus'un yazarın şiirlerini baskıya gireceğini öğrendim, diğerleri Orwell'a saldırmış vaziyette. Orwell konusunda sadece İthaki'nin gidiş altını beğendim. 1984 ve Hayvan Çiftliği'nin yanı sıra birkaç kitabını da baskıya sürdüler. Onun dışındakiler sadece 1984 ve Hayvan Çiftliği'ne odaklanmışlar :/

      Evet, Sabahattin Ali hakkında en iyi hatırladığım Everest'in İçimizdeki Şeytan kapağı idi. Kapakla uyumlu olsun diye yazara şeytan boynuzu takmışlardı, insanlar da tepki göstermişlerdi.

      Sil

Yorum Gönder