Bridgerton Ön İnceleme

 


 Sanırım 2018 civarıydı, historicalin kraliçelerinden biri sayılan Julia Quinn hayranlarına bir müjde vermişti: Herkesin ayılıp bayıldığı Bridgerton ailesi Netflix aracılığı ile bizlerle buluşacakmış. Bu aileden artık bıkmış biri olarak "Aman ne başarı ne başarı!" diye yüzümü ekşitmiştim. Serinin çekimlerine başlanmış olsa da düzgün bir haber yoktu. Ve kasım ayında dizinin 25 Aralık'ta çıkacağını öğrenmiş bulunduk, fragmanı izledik.

 Peki bu kadar gıcık kaptığım bir seri ile benim işim ne? Açıkçası aile fotoğrafını(!) görene kadar umurumda değildi fakat gelen fotoğraflar sonucu kıyafetler ilgimi çekti ve oyuncular ile fragmanı izledikten ve 8 kitabı da okumuş biri olarak ne halt yemişler tam olarak diyerek diziye bir şans vermeye karar verdim. Ama dizi bittikten sonra yorum uzunluğumdan emin olmadığım için ön inceleme yazmaya karar verdim. Baştan uyarayım, yer yer hakarete doğru gideceğim, baktıkça sinirlerimi hoplatan durumlar mevcut. Gördüklerimden yola çıkacak olursam:

1) Öncelikle bahsettiğim aile fotoğrafı ile başlamak isterim.



 Aklımdaki tek soru: FRANCESCA NEREDE?????????????????????

 Aile fotosuna gel! Herhalde arkada ellerini birleştirmiş olan buruşuk suratlı Francesca olamaz? Hayret bir şey! Ailenin en pislik üyesi, insan pazarlamacısı ,evlat pazarlamacısı desek daha doğru olur, anneliğin yüz karası violet bile fotoğrafta ama Francesca yok! Ulan Julia, kendi kitabında baş rol olması hariç, zaten seride kızı hiç ettin, dizide bile aynı inadı sürdürmüşsün! İNSAN UTANIR BE!!! Ama yoook, Francesca ailenin en ruhsuzu, hikayesi en boş kişisi ya senin için, ne gerek var kıza! Onun sahnelerini colin denen şebelek veya daha da iğrenci fearighton denen asalak aile ile doldurmayı planladığını anlamadım mı ben! Herhalde diziye de sokmayacaktı ama birileri dur demiş de son anda kurtulmuş bebeğim. Orijinal fotoğraftan 3 hafta kadar sonra da fotoşop ile eklemişler kızı. Dizi sırf bu yüzden benim için 10-0 geriden başladı. FRANCESCA FOREVER ULAN!!!!

 Ama Allah razı olsun senin için diğer boş karakter olan Gregory'i dahil etmeyi akıl etmişsin. Oh yavrum benim nasıl da tatlı çıkmışsın. Fotoğrafta tek sevimli sensin bebeğim. Diğer 7'linin pozlarından tiksindim resmen!

2) Fragman incelemesi: 

 Fotoğraflarda kıyafetler ve mekanlar umut verici olsa da fragman her şeyi bir bir yaktı. Neleri sevmedim?

+Dizi toplamda 4800 dakika olsun. Her bölümde 4 dakika kadar açılış kapanış müziği eklesek bize 4768 dakika kalıyor. Fragmanı ele geçirmelerine ve en çok fotoğrafları paylaşılan karakterlere bakacak olursam bence dizinin 4000 dakikasında sadece colin aptalını ve fearigton sürüsünü+marina salağını izleyeceğiz. Al işte sonra neden nefret ediyorsun bu aileden? Aile dediğin sadece colin ve violet'ten oluşuyor. Diğerlerinden haber alabilirsek ne ala. Geri kalan 700 dakika daphne-Simon sahneleri olsa (tabi aralara anthony ve violet girecek kesin) 68 dakika da diğer karakterlere ayrılır.

 +Kız o nasıl Lady Whistledown sesidir? İnternetten araştırınca kendisinin ilk Mary Poppins'i oynayan nine ve 80 küsür yaşında olduğunu öğrendim. Hadi bunu es geçeyim, kadın İngiliz diyorsunuz ama o nasıl aksandır? Cidden bula bula bu nineyi mi buldunuz? Iyy ıyy, resmen kulak felci yaşattı.🙀

 +Arka planda çalınan müzik resmen klasik müziğe hakaret! Dizinin müzikleri fragmandaki kadar berbatsa işimiz iş. 

 +Özellikle altta fotoğrafını koyduğum bölümü çok affedersiniz ama "AHAHAHAHA Has..." nidalarıyla izledim. Yahu bu kadar da absürtlük olmaz.😂😂

+ Diziyi doldurmak için eklenen gereksiz karakter bolluğu maşallah dedirtiyor. fearighton ailesinden BA-NA-NE!!!!!! Penelope hariç balodan baloya görmemizin yeterli olduğu bu ailenin bütün bölümlerde yer alması çoook sıkıcı. 

 +marina thopson mu ne öyle bir karakter varmış. Size söylüyorum kitap serisinin eeeeen gereksiz karakterlerinde ilk 5'e girer. Kitaba göre bridgertonların kuzeni, 5. kitabın baş karakteri olan Sir Philip Crane'nin ilk eşi olan bu şahıs, sadece bahsettiğim kitapta isim olarak geçiyor. Dizide ise gereksizler sürüsü olduklarını bir kez daha ifade edeceğim fearigton ailesinin kuzeni, tahminen birçok karakterle aşna fişnesi bolca olan basiiiit bir karakter olacak. Bu karakterden de BA-NA-NE!!!!!!!!

 + Aşna fişne dedim de en büyük diğer korkum bu sahnelerin çokluğu. Ben aşna fişneyi sadece Simon-daphne'de görmek istiyorum. Diğer karakterlerin +18 sahnelerini ima etmek yerine gözüme gözüme sokarsa ayrıyetten istifra ederim. 

3) Oyuncuları değerlendirme:

 Dürüst olayım, daphne hariç ben oyuncu seçimlerini beğendim. Herhalde sadece benim kafamda canlandırdıklarım genel olarak uymuş. Önceliğimi diziye adını veren aile ile başlamak isterim.

 anthony: Yaradılanı severim Yaradan'dan ötürü diye bir söz vardır. Senin güzellik anlayışına uymasa bile o kişinin bir parçasını bulup görmeye alışırsın. Ama bu söz kesinlikle anthony'i oynayacak adam için söylenmemiş. Adam resmen çirkinlikte seviye atlamış! İnsanın kalbinin içi neyse dışı da o şekil görünürmüş sözü de bu arkadaşı anlatıyor. Eminim ki bu adam gerçek yaşamında da kalbinde kötülükler taşıyan bir canlı. Gerçi benim hayalimde anthony erkek kardeşler arasındaki en tipsiz, sevimsiz, nefretlik insan modeliydi, bir hayal ancak bu kadar gerçek olurmuş! Zaten diziyi izlerken bulantılarımın artmasını bekliyordum ama bu adamın çıktığı sahnelerin bir kısmında içimdekiler kesin çıkacak. 

Allah'ım sabır ver! Adamın tembel oturuşu bile hayatımda gördüğüm en laubali şey. Üstüne iğrenç!

 Benedict: Vallahi de billahi de anthony'nin ikizini bulmuşlar. Bu arkadaş da çirkin ama anthony iticiliği yok, görece daha sempatik. 

 colin: Zurnanın zırt dediği üçüncü (normalde zırt dediğimiz yerin ilk ikilisi daphne ve Simon olmalı fakat dizide kendisini daha çok izleyeceğimiz için benim için 1.) yerdeyiz şimdi. Julia'nın göz bebeği, başka karakteri yokmuşçusuna onu deli yücelttiği için benim de nefretliğim olan colin beklenildiği gibi erkekler arasındaki en dikkat çekici kişi. Yalnız oyuncunun suratı colin için fazla sempatik duruyor. Gerçi bunu Julia istemiştir, "colin gözümde tek erkektir, hepiniz seveceksiniz onu" saçmalığını gerçek hayatta yaşatması eksikti, onu da tamamladığına göre huzurla ölebilir. Neyse, oyuncu kilo verirse bir derece daha beklenen colin'i verebilir. Yine de çok hafif bir erkeksiliği olan biri oynasa daha iyi olurmuş.

 daphne: Geldik dizinin baş rolü ve kardeşleri içerisinde en masum görünmesine rağmen şıllıklığı dillere destan olan daphne'ye. Oyuncu/karakter eşleşmesinde en olmamışı daphne'yi oynayan bu arkadaş olmuş. Tipsizlikte anthony'nin kız versiyonu olan daphne, kitaplarda erkeklerin ilgisini çekmeyen, anası gibi etrafta aptalca dolaşmaktan başka bir şey yapmayan biridir. Dizi versiyonundaki kız Allah için güzel ama çok fazla güzel. daphne için daha sıradan görünüşlü biri seçilmeliydi. Kitapta şıllıklığını Simon'a ve okuyucuya kanıtladığı bir sahne vardı, o sahne gerçekleşmezse -ki deli gibi böyle olmasını umuyorum- kızı asla daphne olarak görmeyeceğim. Olursa da oyuncuyu izlerken sürekli "Ah aptalım benim, senin güzelliğine bu daphne yakışmıyor ki" isyanlarıyla izleyeceğim. 

 Eloise: Beni en çok ikilemde bırakan kendisi oldu. İlk başta gördüğüm an "İşte Eloise!" nidaları ile oyuncu seçimini beğendim. Fakat kendisinden pekala daphne de olabilirmiş. Gerçek hayatta Eloise'ı oynayan kişi 30 yaşında, daphne'yi oynayan ise 25. Aslında en doğrusu daphne'yi oynayan kız Francesca olmalıymış. Kitaplarda Eloise ile Francesca'nın ikiz derecesinde benzediğini yazmıştı yazar ve bu iki oyuncu ikiz gibi.

 FRANCESCA: Geldik ailenin ennnn akıllı, düzgün, pamuklara sarılası karakterine.💗 Bebeğimin de oyuncu seçimini beğendim. Oyuncunun yüzündeki soğuk ve öfkeli ifadenin rol olmadığına eminim. Kesin bu güzel kızı 8 bölüm boyunca toplam 1 dakika göstermiş veya göstermemişlerdir, yavrum "ben nereye düştüm" demiştir bolca. Sahnelerini defalarca izlemezsem ben de Özlem değilim.

 Gregory: Oh bebeğim benim! Sen ailenin en şirin üyesi olabilir misin? Evet evet öylesin!💖 

 hyacinth: violet ve colin'den sonraki ailenin itici üyesi bu kadar iyi seçilemezdi. Çirkin olduğu kadar nefretlik de! Aslında seçilen oyuncunun fotoğraflarda tatlılığı var ama dizi için baya çirkinleştirmişler kızı. Keşke şu özeni daphne'ye de yapsaydınız.

 violet iticisi: Fotoğrafını görene kadar yeminle bu iticiyi unutmuştum ben. Kendini hatırlatınca "Ayyy bir de sen vardın değil mi çocuklarının hayatını karartan" dedim. Açıkçası beklediğimden daha düzgün birini seçmişler. Bu karakter için fazla güzel ve sinsiliği yüzünden okunan birini bekliyordum ben. Oynayan ablaya büyük geçmişler olsun.

 Diğerleri:

 Simon: Herhalde bu arkadaşı beğenen tek kişi benim. Tam kafamdaki Simon bu işte! O kaşların oynayışı, bronz vücut, ukala tavırlar... olmuş işte! Yine de bu çocuğa acıyorum ben. daphne'yi oynayan kişi gibi bu da aptal bir karaktere kurban gitmiş. daphne sayesinde ölümüne nefret ettiğim Simon'a şu an sempati duyduysam tamamen oyuncudan dolayı. Yoksa dizide eminim kitaptaki gibi beş para etmez davranışlar sergileyecek.

 Sir Philip Crane: Imdb sayfasına göre serinin önemli karakterlerinden biri olan Philip'i 1 bölümcük göreceğiz. Kitabı okuyalı uzun zaman olduğu için dış görünüşünü hatırlamıyorum ama tatlı bir oyuncu bulmuşlar.

 Penelope: Simon'dan daha olmuş biri varsa o da Penelope'dir. Herhalde kitaptaki dış görünümüne tamamen uyan tek kişi Penelope olmuş. İnsanlar niye kuğu gibi kız beklemiş onu anlamadım. Ha, gerçek hayatta kız güzel ama dizi için bize çirkin ördek yavrusu lazım ve kız da bunu gerçekleştirmiş.

 Lady Danbury: Ben bu teyzeyi Doctor Who'dan biliyorum. Doktor'un yoldaşlarından Martha'nın gıcık annesiydi. Bence bu teyze işi kotarır. Hayalimdeki sinirli ve küçümseyen bakışları verir. Size bir sır vereyim. Benim kafamdaki gerçek Lady D'yi görmek ister misiniz? 

Evet, ne zaman Lady D dense aklıma bu çizgi film karakteri geliyor.😂 Kendisi Barbie Rapunzel filminde Gothel isimli bir kötüdür.

 Evet ön izlenimlerim bu şekilde. Dizinin gözümde nasıl facia olduğunu anlayın! Hepsini ayrı olarak ele alırsanız:

 Sadece colin'in geçtiği

 sadece anthony'nin geçtiği

 sadece fearigton ailesi+marina'nın geçtiği

 sadece violet'in olduğu sahneler

özellikle üstteki fotoğraftaki balo sahnesini

 Simon/daphne hariç diğer karakterlerin +18 sahneleri izlemeyeceğim, bu sahneleri atlayacağım.

 10 üzerinden kafadan 1 puan almış dizi bakalım en fazla 4'e çıkacak mı gözümde? Bana en azından istifra etmeden bitirmem için şans dileyin!!! İnanın buna çok ihtiyacım var.

Yorumlar

  1. Hahaha, yine çok eğlenceli bir yazı. Kitapları okumadım, filmi de izlemem herhalde ama bu yazıyı okumak ikisinden de eğlenceli bence :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😂😂

      Ben yıllar öncesi seriyi okumuştum, 3 tanesini gerçekten beğenmiştim. Bu dizi ilk kitaba göre uyarlanmış ve nefret ettiğim kitaplar arasında. Kitaba olan sevgisizliğim de bu eleştirilerimi iyice çılgın bir yazıya dönüştürdü😂 Asıl şenlik dizinin çıkacağı zaman gelecek, o zaman gör yorumlarımı 😂

      Sil
  2. Kitabı okumadım ama dizi ilgimi çeker gibi görünüyor. İzleyeceğim.
    Yazın gülümsetti. Belki beğenirsin yine de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası az önce 2. fragman düştü ve Netflix'in açık ara en kötü dizisini yapmış olduğunu gördüm 😂 5 yaşındaki bir çocuğun hayal gücü ile 16 yaşlarındaki azgın bir ergenin fantezilerinin karışımı bir şey geliyor ekrana 😂 Dizi için beklentilerinizi yüksek tutmayın derim, benimkini tamamen düşürdü yeni fragman 😀

      Sil
  3. Merhaba! Yayınlarınızı okudum ve çok beğendim. Sizi takipteyim. Sizi de bloğuma davet ediyorum. Davetimi kırmaz gelirseniz çok mutlu olurum.

    Blog adresim: https://yusufakmann.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar nefret dolu bir yazı :-) Aynı zamanda çok komik. Bence dizi çıkınca bölüm bölüm yorumlamalısın. Hepsini okuyup yorum yazacağıma söz veriyorum :-)

    Aile fotoğrafında Francesca'nın olmamasına ben de şaşırdım. Fotoğrafa uzun zaman bakmıştım. Acaba yanlış mı hatırlıyorum, yanlış mı sayıyorum dedim. Hoş olmamış gerçekten.

    Görsellerde Marina ismini okuyunca karakteri düşündüm ama aklıma gelmedi. Senin yazını okuyunca kim olduğunu anladım. Kitabı okuyalı yıllar oldu ama aklımdan tamamen çıkmış. Cast olacak kadar önemli bir karakter değildi sanki. Bir de fragmanlarda Colin'le yakınlaşmasını gösteriyorlar. Böyle bir olayı da hatırlamıyorum. Ya ben kitabı tamamen unutmuşum ya da dizide bayağı değişiklik yapacaklar.

    Seride benim favorim Benedict olduğu için mi bilmiyorum ama onu canlandıran oyuncuyu sevdim. En azından fotoğraflarda gülümsüyor :-)

    Colin'in daha yakışıklı olmasını beklerdim. Kitaplarda o kadar abartıldı ki insan görür görmez etkileneceği birini bekliyor.

    Simon'u başta çok yadırgadım çünkü siyahi biri olmasını beklemiyordum ama fotoğraf ve videoları izledikçe alıştım. Bence de role yakışmış.

    Bence dizi o kadar da kötü olmayacak. En azından genele hitap eder. Ülkemizde historical türüne ilgiyi arttırsın, daha çok kitap basılmasını sağlasın yeter. Hedefine ulaşmış demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her bölüm için yorum yapma sözü veremem ama bir yazı kesinlikle gelecek buraya. Ben önce Wikipedi gibi sayfalardan bölüm özetlerini okuyup sonrasında diziyi izleyeceğim. Hangi sahneleri geçeceğimi daha iyi görme amacıyla yapacağım bunu ve bence 60 dakikalık her bölümü 10-15 dakikada bitireceğim 😂

      Boş geçilen Francesca fotoğrafından sonra geçen hafta bir aile fotoğrafı daha yayınladılar, şu malum daphne'nin beyazlar içindeki elbisesinin başrolü oynadığı. Bu sefer Francesca vardı ama anthony yoktu😂 Herhalde metresinin peşinden koşuyor o sıralar😀

      marina gerçekten önemsiz biri. Sadece Eloise'in kitabında isim olarak geçiyordu, kadın ölünün tekiydi. colin ile de aralarında hiçbir şey yoktu, sadece kuzen oldukları için görece Eloise ile yakınlardı. Bu sefer karakterin hem ailesi değişmiş hem de gereksiz bir aşk eklenmiş. Bu da Julia'nın halt yemelerinden biri kesin. Sırf millet Penelope'yi daha çok sevsin diye atılmış bir adım bu. Üff valla colin-Penelope'yi öne çıkardıkça seriden iyice tiksindim. Sanırım Penelope'yi sadece Eloise ile beraber oldukları sahnelerde izleyeceğim. Geri kalan kısımlarda colin'nin sahneleri de dahil olmak üzere suratına bile bakmayı düşünmüyorum üçünün.

      Benedict benim için Francesca'dan sonra geliyor. Oyuncuyu ben de beğendim. Yeminle bu arkadaş anthony olsaydı etmediğim isyan kalmazdı. Yalnız tahminen Benedict'i biseksüel yapacaklar. Çünkü fragmanlardan anladığım kadarıyla kendisi bolca pavyonlarda takılıp duracak. Arada erkekler ile de münasebeti olabilir izlenimi verdi. Kendisinin reklamlarının tahminimden çok dönmesini buna bağlıyorum.

      Benedict seride çok da öne çıkan biri değildi, hatta serinin ilk kitabında bile sadece anthony'nin yanında dururken görüyoruz. Aynı şeyi Eloise için de söylüyorum. O da feminist kontenjanından fragmanlarda Benedict beraber aynı oranda görünüyor. Yani klasik Netflix geleneği olan "eşcinseller ve feministler" kategorisini Benedict ve Eloise ile dolduracaklar. Aile sadece anthony,colin,hynacith ve violet çirkeflerinden oluşuyor. Diğerleri daha çok yan karakter olarak geçiyor.

      Julia, colin'in artık suyunu çıkardı. Onunla ilgili herhangi bir şey görmek gerçekten yüzümü buruşturuyor. Ama ben de en yakışıklı olarak onu bekliyordum. Aslında oyuncu diğer iki kardeşe göre en göze geleni, o kısım olmuş ama yanlış yerden olmuş. Yakışıklı değil de sempatik olmuş. Netflix'im asıl önceliği olan siyahiler kategorisini ise başta Simon çekiyor. Normalde nefret ettiğim karakterlerden biridir ama oyuncu o nefretimin bir kısmını götürdü. En azından historicallerde geçen klasik dük portresini bolca göreceğiz kendisinden. Benim de falso olarak gördüğüm tek kişi daphne oldu. anthony çirkinliğinde bir kız görmeliydi bu gözler. Bacı aşırı güzel.

      Açıkçası ben bridgertonlardan çok fearigton salaklarını daha fazla görmeyi bekliyorum. Çıkan fragmanlar yaklaşık 3 dk sürse, 2 dk hep bu aileyi gördüm ben. Asıl aile zar zor ortalarda 😂

      Dizinin historical basma olasılığını düşünmemiştim ama o mucize gerçekleşse gerçekten güzel olur 😊

      Sil
    2. İlk fragmanda bir erkeğe sarılmış biri görünüyordu. O Benedict miydi? Umarım öyle bir hata yapmazlar. Çok sinir olurum.

      Bu arada bloğunun İnstagram hesabı var mı? Orada daha rahat iletişim kurabiliriz.

      Sil
    3. İnanır mısın en çok o sahneyi aramış olabilirim, nedense kimse o sahneyi çok incelememiş😀 Anca Youtube yorumlarında "değil" diyen birkaç kişi görmüştüm. Doğru mu değil mi yarın gösterecek.

      Blog için yok ama ozleemekiz hesabından senin blogu takip ediyordum bir süredir. Yarından itibaren oradan yazışabiliriz 😍

      Sil
  5. Çok teşekkürler, o değişimin yıllar önce gelmesi gerekirdi. Anca yeni yeni öğreniyorum blog nasıl daha iyi hale gelir diye 😂

    Ben kitapları bildiğim halde hiç heyecanlanmadım ki tam da beklediğim gibi aptal saptal bir şey çıktı 😂 Genel bir yorum bırakacağım buraya. Hatta 3 yazılık bir seri yazmayı planlıyorum. O yorumların daha esprilisi mutlaka gelecek 😂

    YanıtlaSil
  6. hımm ilgimi çeken seriydi, madem unutayım artııık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası ben beğenmedim ama benim sebepler olabilecek en tuhaf sebeplerdi :D Belki sen daha çekilebilir bulabilirsin diziyi :)

      Sil
  7. Şuan izlediğim diziden sonra aklımda olan dizi buydu. Sanırım izlemeyeceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben önermiyorum. anthony'i oynayan kişinin çirkinliği bile yetiyor izlememek için 😂

      Sil

Yorum Gönder